Care este cel mai mare pericol al consumului de zahar? Care sunt sursele ascunse de zahar, cum le descoperim si cu ce le putem substitui?
Consumul zaharului de masa poate creste riscul aparitiei cancerului de san, potrivit unui nou studiu efectuat pe soarecii de laborator de catre cercetatorii de la Universitatea din Texas. Legatura dintre consumul mare de zahar si dezvoltarea cancerului de san a fost descoperita in cercetarile efectuate anterior, insa cel mai recent studiu, publicat in revista de specialitate „Cancer Research”, a analizat care este rolul zaharului in dezvoltarea tumorilor la nivelul glandelor mamare. Iata care sunt datele celui mai recent studiu, care sunt sursele ascunse de zahar din regimul nostru alimentar, cum le descoperim si cu ce le putem inlocui.
In cadrul studiului, cercetatorii au dat soarecilor de laborator fructoza si zaharoza in cantitati diferite, dar raportate la consumul alimentar uman, si dupa sase luni de cercetare au observat ca o dieta alimentara ce continea cantitatile cele mai mari de zahar a favorizat dezvoltarea tumorilor canceroase si raspandirea acestora la nivelul plamanilor.
Dintre exemplarele de laborator carora le-a fost administrat un nivel ridicat de zahar 50% au dezvoltat cancer mamar, iar dintre cele care au consumat zahar in nivel redus, 30%.
Cercetatorii au concluzionat ca zaharul are in organism rolul de combustibil care „hraneste” caile inflamatorii, declansand aparitia tumorilor canceroase.
„Am observat ca in special fructoza, din zaharul de masa si siropul de porumb, omniprezente in regimul alimentar uman, este responsabila pentru metastaza pulmonara si dezvoltarea tumorilor mamare canceroase,” a declarat autorul studiului, Lorenzo Cohen, profesor in cadrul Universitatii din Texas.
Cercetarile efectuate anterior s-au aplecat asupra asocierii dintre consumul de zahar si aparitia cancerului, insa acest studiu este unic pentru ca este primul care se apleaca asupra efectelor directe pe care consumul de zahar le are in dezvoltarea cancerului la animale.
Celulele normale au nevoie de zahar pentru a produce insulina. Cu toate acestea, consumul de zahar in cantitati mari epuizeaza pancreasul, iar acest lucru creeaza o rezistenta la insulina si declanseaza diabetul.
In ceea ce priveste cancerul, nu exista multe dovezi pentru a afirma ca exista o relatie de cauzalitate intre consumul de zahar si aparitia cancerului, insa au fost gasite legaturi destul de puternice intre acestea.
Celulele canceroase au anumiti receptori, ce poarta numele de factori de crestere a nivelului de insulina, care favorizeaza raspandirea celulelor canceroase in organism. Excesul de zahar merge la ficat pentru a fi metabolizat. In cazul unui nivel ridicat de zahar, fructoza se transforma in grasime si se acumuleaza la nivelul ficatului, iar acest lucru duce la depunerea stratului de grasime in jurul taliei si cresterea riscului de aparitie a cancerului.
Este importat sa citim intotdeauna etichetele produselor alimentare pentru a descoperi care sunt sursele ascunse de zahar din alimentatia noastra, deoarece zaharul nu este prezent in organism numai datorita consumului de zahar de masa, ci poate fi regasit intr-o gama larga de alimente sub forme diferite.
Iata care sunt acestea:
fructoza
lactoza
zaharoza
maltoza
glucoza
dextroza
Desi este putin probabil sa putem elimina zaharul din dieta alimentara in totalitate, putem in schimb sa alegem alimente mai sanatoasa si sa folosim, numai atunci cand este cazul, zaharuri naturale precum este nectarul de agave si mierea. La fel de important este sa evitam indulcitorii artificiali, spun cercetatorii.
Sursa: FoxNews