Omega 3 din sursa vegetala versus omega 3 din sursa animala.

 

                                                 

 

 

 

 

 

 

Până acum, furnizarea valoroșilor acizi grași nesaturați DHA și în special EPA nu a fost întotdeauna ușoară pentru vegani și vegetarieni, deoarece majoritatea surselor de plante nu conțin DHA și cu siguranță nici EPA.

În plus, din cauza ratei de conversie foarte scăzute, este dificil să satisfaci nevoia de acizi grași omega-3 doar cu uleiuri vegetale.

Ca sursă vegană directă sau non-animală, numai algele speciale pot fi folosite pentru a obține valoroșii acizi grași omega-3. Pe lângă peștii de apă rece, o altă sursă naturală conține și valoroșii acizi grași nesaturați: microalga neanimală Schizochytrium sp.

Deoarece algele sunt deosebit de bogate în acizi grași omega-3 DHA și EPA, ele sunt o adevărată sursă de înlocuire din mare. Este deci facut pentru a sustine sanatatea persoanelor care nu vor sa manance peste din convingere sau care au voie sa il consume din cauza alergiilor si intolerantelor. Crește în regiunile maritime care sunt aproape de coastă și este cultivată și în fermele de alge. Ca fitoplancton, acesta reprezintă o parte esențială a alimentației peștilor de mare – care acumulează apoi valoroșii acizi grași în corpul lor.

Acizi grași Omega-3 din acidul alfa-linolenic

Precursorul vegetal al acizilor grași omega-3 polinesaturați cu lanț lung DHA și EPA este acidul alfa-linolenic (ALA). Se găsește în unele legume cu frunze verzi și uleiuri vegetale, cum ar fi semințele de in, canola, nuca și soia. Nucile, semințele de in și semințele de chia sunt, de asemenea, surse de acid alfa-linolenic. Acidul alfa-linolenic este atractiv pentru vegani și vegetarieni, deoarece se găsește doar în surse vegetale.

În principiu, conversia în formele cu lanț lung este posibilă în corpul uman, dar acidul gras nesaturat din organism este convertit doar foarte lent și într-o mică măsură de la 2 la 5% în DHA și EPA. Datorită acestei limitări cantitative, uleiurile vegetale singure nu pot acoperi nevoia de EPA și DHA și, prin urmare, nu sunt o alternativă sigură pentru o aprovizionare adecvată cu DHA și EPA. Cu toate acestea, sunt un supliment util deoarece ajută la înlocuirea grăsimilor saturate.

Iată o prezentare generală a nivelurilor de acizi grași omega-3 din diferite uleiuri vegetale:

• Ulei de chia – până la aproximativ 64%

• Ulei de cânepă – aproximativ 17% (acid gamma-linolenic (omega 6) aproximativ 4%)

• Ulei de nucă – aproximativ 13%

• Ulei de rapiță – aproximativ 9%

• Ulei de soia – aproximativ 8%

În comparație: ulei de alge și acid alfa-linolenic

Cu cele două surse vegane de omega-3 ulei de alge și acid alfa-linolenic, un exemplu de calcul ilustrează cel mai bine cât de mult DHA și EPA ajung în corpul uman.

În exemplul de mai jos, comparăm cantitatea de DHA și EPA pe care organismul o primește din uleiul de alge marine și uleiul de nucă:

1.000 mg ulei de alge1.000 mg ulei de nucăSchizochytrium sp., conține aproximativ 50% EPA/DHAconține 13% acid alfa-linolenic500 mg EPA/DHA130 mg* ALA echivalent cu 6,5 mg EPA/DHA

După acest exemplu de calcul, devine clar că ar trebui să consumi aproximativ 80 ml de ulei de nucă pentru a obține 500 mg EPA/DHA.

Cu alte cuvinte: 1 g de ulei de alge oferă la fel de mult EPA și DHA cât produce organismul din 80 ml de ulei de nucă.

Prin urmare, acidul alfa-linolenic nu este un furnizor rău de DHA și EPA, dar organismul trebuie mai întâi să transforme ALA pentru a obține acizii grași nesaturați. În raport cu cantitatea de ulei absorbită, doar relativ puțin DHA și EPA ajunge în organism. Uleiul de alge, pe de altă parte, este o cu totul altă poveste. În uleiul microalgei Schizochytrium sp. conține deja o proporție mare de DHA și EPA și nu există nicio etapă de conversie.
Rata de conversie a acidului alfa-linolenic la EPA/DHA este de 2-5%.

Spune prietenilor :
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on pinterest
Pinterest
Despre
Întrebare...

Oare se poate să mănânci bine și să fii în formă fără a trebui să stai 24ore/zi în sală?

Sunt aici să îți spun că este posibil. Tot aici putem face primii pași împreună și te voi ghida pas cu pas.

GurmandFit pe Social Media
Articole din alte categorii
Din aceeași categorie